Introduksjon

I denne artikkelen vil du lære hvordan du lager deilige boller med kanel, en klassisk norsk bakst som er perfekt for både festlige anledninger og hverdagskos. Vi vil guide deg gjennom prosessen, fra ingredienser til ferdig produkt, og gi deg tips underveis for å sikre at bollene dine blir perfekte hver gang.

Trinn 1: Samle Ingredienser

Før du begynner, må du sørge for at du har alt du trenger. Her er ingrediensene du trenger for å lage ca. 12 boller:

  • 500g hvetemel
  • 100g sukker
  • 75g smør
  • 3dl melk
  • 25g gjær
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 dl kanel
  • 1 egg til pensling

Trinn 2: Forbered Deigen

Følg disse stegene for å forberede deigen:

  1. Varm opp melken: Ha melken i en kjele og varm den opp til den er lunken. Den bør ikke være for varm, da dette kan drepe gjæren.
  2. Smuldre gjæren: Ha den smuldrede gjæren i en bolle og hell den lunkne melken over. Rør til gjæren er oppløst.
  3. Bland de tørre ingrediensene: I en annen bolle, bland hvetemel, sukker, salt og kardemomme.
  4. Tilsett smør: Smelt smøret og la det avkjøle litt før du tilsetter det i melblandingen sammen med melkeblandingen.
  5. Elte deigen: Elt deigen godt i 10-15 minutter til den er glatt og smidig. Du kan bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok for dette.

Trinn 3: Heve Deigen

Etter elting, er det tid for å heve deigen:

  1. Form en ball: Form deigen til en ball og legg den i en smurt bolle.
  2. Dekk til: Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle eller plastfolie.
  3. Hev i 1 time: La deigen heve på et varmt sted i 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.

Trinn 4: Lag Fyllet

Mens deigen hever, kan du forberede fyllet:

  1. Bland sukker og kanel: I en liten bolle, bland sammen 100g sukker og 2-3 ss kanel.
  2. Smelt smør: Smelt ca. 50g smør som du skal bruke til å smøre deigen før du strør fyllet.

Trinn 5: Form Bollene

Når deigen har hevet, er det tid for å forme bollene:

  1. Kjevle ut deigen: Ta deigen ut av bollen og kjevle den ut til en stor firkant (ca. 1 cm tykk).
  2. Smør smør: Pensle det smeltede smøret over deigen.
  3. Strø fyllet: Strø sukker- og kanelblandingen jevnt over smøret.
  4. Rull sammen: Rull deigen sammen til en lang pølse og skjær den i skiver (ca. 3-4 cm tykk).

Trinn 6: Heve Bollene Igjen

Etter at du har formet bollene, må de heve igjen:

  1. Legg bollene på et stekebrett: Plasser bollene på et bakepapirkledd stekebrett med litt avstand mellom hver.
  2. Dekk til: Dekk til brettet med et kjøkkenhåndkle.
  3. Hev i 30 minutter: La bollene heve i 30 minutter.

Trinn 7: Steke Bollene

Når bollene har hevet ferdig, er det tid for å steke dem:

  1. Forvarm ovnen: Forvarm ovnen til 225 grader Celsius.
  2. Pensle med egg: Pensle bollene med egg for å gi dem en gyllen farge.
  3. Stek i ovnen: Stek bollene i 10-12 minutter, eller til de er gylne og gjennomstekte.

Trinn 8: Avkjøling og Servering

Når bollene er ferdige, er det viktig å la dem avkjøle:

  1. Avkjøl bollene: Ta bollene ut av ovnen og la dem avkjøle på en bakerist.
  2. Server: Nyt bollene lune, gjerne med et glass melk eller en kopp kaffe.

Oppsummering

Du har nå lært hvordan du lager deilige boller med kanel! Her er en kort oppsummering av stegene:

  • Samle ingrediensene.
  • Forbered deigen og hev den.
  • Lag fyllet.
  • Form bollene og hev dem igjen.
  • Stek bollene og la dem avkjøle.

Vi håper du får glede av å lage og spise disse klassiske norske bollene!